Köpeklerde eğitim dediğimiz her şey güdü/hormon dengesi ve sahibi adaptasyonudur. Köpeğiniz davranışlarına etki eden belli temel hormon ve güdülere sahiptir.
Köpeklerdeki ilk harekete geçen güdü av güdüsüdür. Otur! komutunu bile avlanma güdüsü ile gerçekleştirir. Elinizdeki mamayı almak için gereken şekle girer ve ödülünü alır. Örneğin avlanmadan hemen önce; küçülmesi, büyümesi, beklemesi, bakması zamanı ayarlaması ve son olarak gidip yakalaması. Köpeklerde odağın en yüksek seviyede olduğu anlar Av ve Avlanma zamanlarıdır.
Köpeklerde Mücadele Güdüsü, koruma köpekleri de dahil çok yüksek olmasını istemediğimiz bir güdüdür. Öldürme isteğine benzerlik gösterir.
İlk olarak Endorfin hormonundan bahsedecek olursak; hepimizin bildiği gibi Endorfin hormonu mutluluk hormonudur. Köpeklerde aynı bizler gibi Endorfin hormonunu salgılar. Köpeklerde Endorfin hormonu salgılanırken Şartlanma olarak adlandırdığımız olgu meydana gelir. Köpeklerde Şartlanma ikiye ayrılır; Klasik Şartlanma ve Operant Şartlanma.
Köpeklerde Klasik Şartlanma Nedir?
Köpeklerin ödül için yaptıkları her davranış Klasik Şartlanmadır.
Köpeklerde Operant Şartlanma Nedir?
Davranışı için ödül alması Operant şartlanmadır.
Köpeklerde ödül üçe ayrılır;
1- Yiyecek
2- Oyun ve Oyuncak
3- Temas ve Sevgi
Köpeklerde ödül çeşitlerinin hepsini kullanılabiliriz ancak bunlarında kendi aralarında geçişleri vardır. Örneğin odağı sizde olmayan bir köpeğe dokunmaya çalıştığınızda ya da oyun oynamaya çalıştığınızda bu ödül yerine geçmez. O yüzden köpeklerin odaklanmasını sağlayacağımız en kısa yol yemek güdüsünü harekete geçirmektir.
İlk olarak mutlu ettiğimiz köpeğimizi daha sonrasında kural kaideye bağlarız. İşte burada Domamin hormonu devreye girer. Köpeklerde beyinde hareket etmeyi ve öğrenmeyi sağlayan hormon Dopamin hormonudur.